ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ., την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022 ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία του παραρτήματος Αχαρνών-Φυλής του ΕΣΥΝ. Μέσα από τη μεγάλη συμμετοχή των μελών στη συνέλευση, όπου αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός, και τις εκλογές, εκφράστηκε η ανησυχία για την εξέλιξη του φαινομένου της εξάρτησης από ουσίες και η σημασία της ενίσχυσης και διεύρυνσης της δράσης του παραρτήματος του ΕΣΥΝ.
Στις πρωτόγνωρες συνθήκες τις πανδημίας του Covid-19 φάνηκαν πιο έντονα οι κοινωνικές αιτίες που οδηγούν σε επιδείνωση της χρήσης και της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες. Οδήγησαν σε επιδείνωση όλων των πλευρών της : την έναρξη, τη συστηματοποίηση και αύξηση της χρήσης, την υποτροπή στη χρήση, την εγκατάλειψη της θεραπείας.
Συνθήκες όπως η ανεργία, η οικονομική αβεβαιότητα, η κοινωνική απομόνωση, η μοναξιά, αλλά και το αίσθημα ανασφάλειας απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας διευκολύνουν τη στροφή των νέων προς τις ουσίες με σκοπό τη φυγή από τις συνέπειες που δημιουργούν.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε μία σειρά από χώρες οι χρήστες αναφέρουν ότι ξεκίνησαν τη χρήση ως απάντηση στις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας. Ταυτόχρονα, η Αυστραλία σημείωσε αύξηση της χρήσης ναρκωτικών κατά 49%, οι ΗΠΑ κατά 46% και η Μεγάλη Βρετανία κατά 44%.
Στην Ελλάδα, οι συνέπειες της πανδημίας φάνηκαν με σκληρό τρόπο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η οποία ήταν από τις πιο σκληρές παγκοσμίως. Η μέτρηση των λυμάτων έδειξε πενταπλασιασμό της ημερήσιας κατανάλωσης κοκαΐνης. Από 482 γρ. το 2019, έφτασε σε 2.396 γρ. ημερησίως το Μάρτιο του 2021. Τραγικά θεαματική αύξηση, 600%, παρουσίασε η χρήση μεθαμφεταμίνης (η κοκαΐνη των φτωχών). Ενώ αυξήθηκε θεαματικά η χρήση κάνναβης που έφτασε το Μάρτιο του 2021 να αντιστοιχεί χρήση στο 10% του πληθυσμού της Αττικής.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, δεν πήραν κανένα μέτρο για να ενισχύσουν την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία. Η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα έπραξε όπως και οι προκάτοχοι της. Διευρύνει τις πολιτικές μείωσης της βλάβης εις βάρους της μείωσης της ζήτησης, αθωώνει τη χρήση ναρκωτικών μέσω του διαχωρισμού της σε προβληματική και μη. Με
- Την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Κέντρων Πρόληψης και των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων.
- Την Προώθηση της χορήγησης υποκατάστατων και των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) ως αποκλειστικές μορφές «θεραπείας».
- Την προσπάθεια αλλοίωσης του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ μέσω του κανονισμού που πρότεινε το διορισμένο Δ.Σ. του.
- Το νόμο για την παραγωγή, διάθεση και εξαγωγή προϊόντων κάνναβης με περιεκτικότητα σε THC μεγαλύτερη του 2%, δηλαδή με ψυχοτρόπο δράση, χωρίς να απαιτείται έγκριση από τον ΕΟΦ!
- Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΟΚΑΝΑ για τη δημιουργία πέντε κινητών μονάδων ΧΕΧ,
στοχεύουν στην περαιτέρω διάλυση της πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.
Από την άλλη οι εξελίξεις στη βιομηχανία της κάνναβης και γενικά των ναρκωτικών είναι ραγδαίες σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας αφού μία σειρά από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί βρήκαν ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που επιτάχυνε η πανδημία. Έφεραν λοιπόν ή ετοιμάζουν μέτρα που νομιμοποιούν την ιατρική και την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης. Νομιμοποίηση που συνοδεύεται από τη αθώωση των εξαρτησιογόνων χαρακτηριστικών της και της χρήσης της.
Στην Ελλάδα το 50% των μαθητών θεωρεί την κάνναβη «ακίνδυνη». Όμως, 40% των μαθητών που κάνουν χρήση εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο εξάρτησης από την κάνναβη.
Δεν θα ανεχτούμε αυτή την εγκληματική «αντιναρκωτική» πολιτική.
Χρειάζονται ΤΩΡΑ ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της πρόληψης και της θεραπείας
Η επιδείνωση της τοξικοεξάρτησης δεν θα λήξει με το πέρας της πανδημίας. Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενάντια στις συνέπειες της χρήσης τους στη συνείδηση και τη δράση της νέας γενιάς είναι υπόθεση του λαού, είναι δικός του, είναι δικός μας αγώνας. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους, μέσα από τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία, τους συλλόγους γονέων, ιδιαίτερα στους νέους μέσα από τις Οργανώσεις τους (μαθητικά Συμβούλια, Φοιτητικούς Συλλόγους), να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιναρκωτικού κινήματος. Να ενσωματώσουν στη δράση τους τα αιτήματά του.
Παράλληλα το ΕΣΥΝ θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις τη δική του συνεισφορά στην πρόληψη μέσα από πολύμορφες εκδηλώσεις. Πολιτιστικά και αθλητικά φεστιβάλ, συζητήσεις – ομιλίες σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, μπορούν να συμβάλουν στην προσπάθεια να περιοριστούν οι επιβαρυντικοί παράγοντες και να ενισχυθούν οι προστατευτικοί απέναντι στη χρήση ουσιών. Εκδηλώσεις που στοχεύουν, μέσα από τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την ερασιτεχνική δημιουργία, στην ενδυνάμωση και την προβολή προτύπων στάσης ζωής με αξίες, ιδανικά, αξιοπρέπεια ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.
Το ΕΣΥΝ καλεί όλους τους μαζικούς φορείς της πόλης μας, κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, να πάρουν θέση και να συμπαραταχθούν σε ένα ευρύ αντιναρκωτικό μέτωπο που θα παλεύει:
- Για μια κεντρικά σχεδιασμένη αντιναρκωτική πολιτική με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης.
- Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά.
Η σύνθεση του νέου ΔΣ είναι η εξής: Πρόεδρος: Κωστόπουλος Χάρης, Αντιπρόεδρος: Μεθωνιού Λέττα, Γενικός Γραμματέας: Κουτσουραδής Χρήστος, Ειδικός Γραμματέας: Λάκκα Έφη, Ταμίας: Πούλα Έφη, Μέλη: Ζερβουδάκη Άννα-Μαρία, Ελ Ρουμπία Μάρκος.