Εκδηλώσεις-συζητήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ

Καθαρή ζωή χωρίς ναρκωτικά!
Πρόληψη-απεξάρτηση, κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόριο ελπίδας!

Το Παράρτημα Αχαρνών-Φυλής του ΕΣΥΝ πραγματοποιεί εκδηλώσεις-συζητήσεις:

  • Την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 και ώρα 11.00 π.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Δεκελείας 42, Αχαρνές), με ομιλήτρια την Σελήνη Καπερώνη, ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Πανελλαδικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΥΝ.
  • Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 και ώρα 11.00 π.μ. στην Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Δημαρχείου Άνω Λιοσίων (πλ. Ηρώων 1, Άνω Λιόσια), με ομιλήτρια την Σοφία Σκλαβενίτη, ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια, Γραμματέα της Πανελλαδικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΥΝ και Πρόεδρο του Παραρτήματος ΕΣΥΝ Αθήνας.

    Οι εκδηλώσεις μας αποσκοπούν στην πλατιά ενημέρωση των πολιτών, όλων των σωματείων και των φορέων της περιοχής μας, σχετικά με το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών πρόληψης και απεξάρτησης.

    Η ένταξη όλων των σχετικών φορέων σε ένα ΝΠΙΔ, τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), δεν αποσκοπεί στο να «μπουν τα πράγματα σε τάξη» και να «διασφαλιστεί ενιαίο θεσμικό πλαίσιο», αλλά στο να εναρμονιστεί ο τρόπος λειτουργίας τους με τη λογική κόστους-οφέλους. Οι αλλαγές που προβλέπονται αλλοιώνουν τον ίδιο τον χαρακτήρα των παρεχόμενων υπηρεσιών, και θα επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες:

•         Σε συνέχεια της κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, υποβαθμίζονται τα αποδεδειγμένα αποτελεσματικά «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης που λειτουργούν στο πλαίσιο των θεραπευτικών του κοινοτήτων. Σε βάρος τους, πριμοδοτούνται τα προγράμματα με χρήση υποκατάστατων, που διαιωνίζουν την εξάρτηση με επίκληση της λογικής «μείωσης της βλάβης» και της διάκρισης των χρηστών σε «λειτουργικούς» και «μη λειτουργικούς».
•         Πρωτοποριακές μονάδες απεξάρτησης που λειτουργούν μέσα σε δημόσια νοσοκομεία («Διάπλους» στην Γ.Ν. Κέρκυρας, «18 ΑΝΩ» στο Ψ.Ν.Α., «Μέθεξις», «Ιανός» και «Αργώ» στο Ψ.Ν.Θ.) με την ένταξή τους στον ΕΟΠΑΕ μετατρέπονται από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, με ποικιλομορφία «ελαστικών» και επισφαλών εργασιακών σχέσεων.
•         Δεν διασφαλίζεται επαρκής κρατική χρηματοδότηση. Οι φορείς θα καλούνται μόνοι τους να εξασφαλίζουν τους απαραίτητους πόρους, είτε μετατρέποντας τους θεραπευόμενους σε πελάτες, επιβάλλοντας ακόμα και νοσήλια, είτε αναζητώντας ΜΚΟ, ιδιώτες και χορηγούς, διαφορετικά θα κλείνουν.
•         Δεν γίνεται καμία ουσιαστική αναφορά για τη λειτουργία των κέντρων πρόληψης από το 2027 και μετά.

    Οι εργαζόμενοι, το επιστημονικό προσωπικό στους φορείς πρόληψης-απεξάρτησης-κοινωνικής επανένταξης, οι οικογένειες των θεραπευομένων μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία τους, τοποθετήθηκαν από την πρώτη στιγμή. Διοργάνωσαν ανοιχτό συνέδριο στις 10/12/2023, από το βήμα του οποίου ομόφωνα απέρριψαν το νομοσχέδιο. Πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις και συσκέψεις από κοινού με άλλους φορείς, μεταξύ των οποίων και το ΕΣΥΝ με τα παραρτήματά του σε όλη την Ελλάδα, διεκδικώντας:

•         Απόσυρση του νομοσχεδίου για τον ΕΟΠΑΕ.
•         Ολόπλευρη ενίσχυση των υπαρχουσών δομών θεραπείας με πόρους και προσωπικό, δημιουργία νέων προγραμμάτων με βάση τις τοπικές, πληθυσμιακές και επιστημονικές ανάγκες.
•         Καμία μετατροπή των δημόσιων φορέων απεξάρτησης σε ΝΠΙΔ.
•         Υιοθέτηση των «στεγνών» προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας.
•         Καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών στην πρόληψη-θεραπεία-κοινωνική επανένταξη.
•         Πλήρη χρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων πρόληψης-θεραπείας-κοινωνικής επανένταξης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
•         Κατάργηση της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ και επαναφορά του αυτοδιοίκητου.
•         Αποφασιστική ενίσχυση των κέντρων πρόληψης, δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν, με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.

    Και στην περιοχή μας, όπου το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης είναι ιδιαίτερα οξυμένο, είναι ανάγκη να διευρυνθεί αυτό το μέτωπο ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με τη συμμετοχή σωματείων εργαζομένων, πολιτιστικών, αθλητικών και τοπικών συλλόγων, της εκπαιδευτικής κοινότητας, του γονεϊκού κινήματος, καθώς και κάθε ευαισθητοποιημένου πολίτη.

26/3/2024
Το Δ.Σ.



Share: