Μένουμε ανυπότακτοι με καθαρή σκέψη! Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά!
Η φετινή χρονιά, ιδιαίτερα η περίοδος της καραντίνας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ανέδειξε, περισσότερο από ποτέ, ότι κοινωνικές αιτίες όπως η ανεργία, η διαρκώς αυξανόμενη φτώχεια, οι φραγμοί στα όνειρα και τα κίνητρα των νέων για καλύτερη ζωή, όχι μόνο εντείνουν τις ψυχολογικές αιτίες που καθιστούν τους νέους ευάλωτους στη χρήση από ουσίες, αλλά μειώνουν και τα κίνητρα για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη.
Όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν επιδείνωση του φαινομένου
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ (INCB,2020) οι χρήστες ναρκωτικών το τελευταίο έτος έφτασαν τα 309 εκατομμύρια, με ανοδική τάση χρήσης όλων σχεδόν των ουσιών. Ιδιαίτερη αυξητική τάση εμφανίζεται στη χρήση κάνναβης, με 188 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και 24,7 εκατομμύρια στην Ευρώπη, αλλά και σ τα συνθετικά ναρκωτικά.Σε παγκόσμια κλίμακα η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών ανήκει στις ηλικίες 15 34 ετών , γεγονός που επιβεβαιώνει και τη μείωση στο μέσο όρο της ηλικίας δοκιμής και έναρξης της χρήσης. Αυτές οι συνθήκες διαμορφώνουν πρόσφορο έδαφος για γιγάντωση των κερδών από το εμπόριο ναρκωτικών, που αποτελεί πλέον την πιο κερδοφόρα παράνομη αγορά στην Ε.Ε. Μια αγορά που επεκτείνεται σε ένα τεράστιο δίκτυο παραγωγής, επεξεργασίας, τυποποίησης, διακίνησης, νόθευσης και επανατυποποίησης με κερδοφορία δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, είτε μέσω νόμιμης είτε μέσω παράνομης δραστηριότητας.
Στην καραντίνα οξύνθηκαν τα αίτια που οδηγούν τους νέους στη χρήση
Την περίοδο της καραντίνας οξύνθηκαν η οικονομική ανασφάλεια, η εργασιακή αβεβαιότητα, ηαπελπισία των νέων για την εξέλιξη της ζωής τους. Ο φόβος μπροστά σ την απειλή του κορονοϊού χωρίς ουσιαστική κοινωνική προστασία, αξιοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις για να καταστείλει νεανικές συνειδήσεις με νέους τρόπους. Τα αισθήματα ματαιότητας λόγω της απραξίας, οι καταστάσεις ανίας εξαιτίας του εγκλεισμού στο σπίτι διαμόρφωσαν τις συνθήκες για απότομη αύξηση της χρήσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι, μπροστά στην εξαγγελία της καραντίνας, παρατηρήθηκε μαζική αγορά και αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών όλων των ειδών, κυρίως κάνναβης ιδίως στις χώρες όπου είναι νόμιμη, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε πρόβλημα έλλειψης προμηθειών λόγω αυξημένης ζήτησης.
Ταυτόχρονα, τα αιτήματα για απεξάρτηση μειώθηκαν ραγδαία, ενώ παρατηρήθηκαν επίσης τερματισμοί της θεραπευτικής διαδικασίας. Εντείνεται η ανησυχία για αύξηση των υποτροπών στη χώρα μας με την επικράτηση της λογικής ότι « τώρα δε γίνεται τίποτα» . Αυτή η λογική αντανακλά τα καλέσματα των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο προς τους νέους να σκύψουν το κεφάλι, να γίνουν παρατηρητές της διάλυσης των ονείρων τους, να αγκιστρωθούν από τους εμπόρους συνειδήσεων, να επιζητούν “ψεύτικους κόσμους”, όσο στον πραγματικό μεθοδεύονται νέες χειρότερες εξελίξεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι νέοι έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια φαινόμενα
Το κάλεσμα για « ατομική ευθύνη » χρόνια τώρα χρησιμοποιείται σαν επιχείρημα για να ενοχοποιεί τα θύματα και να απαλλάσσει τους πραγματικούς ενόχους από τις ευθύνες τους. Στο χώρο της εκπαίδευσης το ονομάζουν « αδιαφορία » , στην ανεργία « έλλειψη προσόντων » , στην ψυχαγωγία « ατομική έλλειψη αξιών » , στον αθλητισμό « τεμπελιά » . Έτσι και την εξάρτηση τη βαφτίζουν « ατομική επιλογή » , « ατομική ελευθερία » , ώστε ο χρήστης να θεωρείται ο μοναδικός υπεύθυνος γι' αυτή.Το μήνυμα που στέλνουν στους νέους είναι ξεκάθαρο: « Είναι ατομική σου ευθύνη να ανταπεξέλθεις στην κρίση που έρχεται, να πειθαρχήσεις στις καινούριες “αναγκαίες θυσίες” και όποιος δεν αντέχει ας “ επιλέξει το δρόμο του “μένουμε σπίτι”, της μη συμμετοχής , της παθητικότητας της φυγής » Είναι η μόνη “επιλογή” που συμβαδίζει με τα σχέδια τους να κρατούν τη νεολαία, παραδομένη, ναρκωμένη, σε καταστολή όσο αυτοί θα συνεχίζουν να της ρημάζουν τα όνειρα. Ενώ άλλες ανάγκες όπως το δικαίωμα στην ολόπλευρη μόρφωση, στη δουλειά με δικαιώματα, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, στην ψυχαγωγία δεν προσφέρονται κάν ως επιλογές
αλλά αντιμετωπίζονται ως πολυτέλειες, εγωισμοί και ουτοπίες.
Εκτός, από την εύρεση ενός νέου πεδίου κερδοφορίας στο οποίο αναδεικνύεται η κάνναβη, με το
παραμύθι της ελεύθερης επιλογής νομιμοποιούν τη χρήση της για διάφορους σκοπούς σε μια σειρά από χώρες. Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν άλλαξε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ περί παρασκευασμάτων κάνναβης αλλά προχώρησε και στην εκχώρηση μιας σειράς αδειών για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης. Φυσικά, “επιλέγουν” να αγνοήσουν ότι:
“επιλέγουν” να αγνοήσουν ότι:
- Στις ΗΠΑ και στον Καναδά, η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης εκτίναξε τα ποσοστά ευφορικής χρήσης της και μείωσε το μέσο όρο ηλικίας έναρξης της. Η νομιμοποίησή της ευφορική χρήση αύξησε ακόμα ακόμα περισσότερο τους συστηματικούς χρήστες καθώς και τη ζήτηση για υψηλής περιεκτικότητας κάνναβη, συμβάλλοντας στο χτίσιμο ανοχής στην ουσία.
- Στην Ελλάδα, το 2017 το 46% Στην Ελλάδα, το 2017 το 46% από όσους απευθύνθηκαν σε πρόγραμμα απεξάρτησης δήλωσαν πρόβλημα με τη χρήση τη χρήση κάνναβης.
- Σε 24 χώρες της ΕΕ, μόνο σε ένα χρόνο (2016 -- 2017), ο αριθμός των χρηστών κάνναβης που για πρώτη φορά ξεκινούν θεραπεία αυξήθηκε κατά 76%, φτάνοντας στο 47% των χρηστών που ξεκίνησαν θεραπεία. Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 68% στις χώρες όπου η κάνναβη έχει αποποινικοποιηθεί (Ολλανδία, Ισπανία).
Ατομική ευθύνη και η απεξάρτηση
Προσπαθώντας να υποκρύψουν ότι η πολιτική “μείωσης της βλάβης” βασίζεται στην πολιτική “κόστος όφελος” της ΕΕ βαφτίζουν ακόμα και την απεξάρτηση « ατομική επιλογή » . Προωθώντας τον κοινωνικό θάνατο των υποκατάστατων ηρωίνης και των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ως ευκαιρία, συνεχίζουν να διαλύουν τη φιλοσοφία των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων και της πολυπαραγοντικής επιστημονικής θεραπευτικής προσέγγισης. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στην Ε.Ε. τα 2/3 των προγραμμάτων απεξάρτησης είναι προγράμματα υποκατάστασης ηρωίνης, ενώ στις ΗΠΑ παρουσίασαν μια θεαματική αύξηση από το 2016 και μετά, ως απάντηση στην κρίση οποιοειδών. Στην Ελλάδα,η ΠΝΠ της κυβέρνησης για το διορισμό τ ου Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ έβαλε τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση για να επιταχύνουν αυτή τη διάλυση.
Με καθαρή τη συνείδηση μας παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει.
Ο αγώνας για ζωή με δικαιώματα απαιτεί καθαρή σκέψη, καθαρή συνείδηση που θα επιτρέπει στηνεολαία να χτίζει το μέλλον που της αξίζει κι έχει ανάγκη!
Καθαρή σκέψη σημαίνει απεγκλωβισμός από τις επικίνδυνες λογικές περί μη βλαβερών ναρκωτικών. Σημαίνει απόρριψη της δηλητηρίασης της σκέψης με επίπλαστες ανάγκες για φυγή, παθητικότητα, κοπάνα από τη ζωή! Σημαίνει αύξηση των αντανακλαστικών απέναντι σε όλες τις ναρκωτικές ουσίες!
Καθαρή συνείδηση σημαίνει ανυπότακτη δράση! Δράση που μπορεί να γίνει χείμαρρος απέναντι σε ότι μπαίνει εμπόδιο στην ικανοποίηση των σύγχρονων αν αγκών της νέας γενιάς.
Σημαίνει αδιάκοπη πάλη για μόρφωση, εργασία, υγεία, πολιτισμό, αθλητισμό, δημιουργικό ελεύθερο χρόνο. Αποφυγή όλων των παγίδων που φορούν το “προσωπείο” της ατομικής ευθύνης με συλλογική διεκδίκηση μιας ζωής που δε θα χρειάζεται καμία ουσία να της σβήνει τα όνειρα!
Το ΕΣΥΝ, σας καλεί να παλέψουμε για:
• Στήριξη και αύξηση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων ως το κύριο μοντέλοθεραπείας.
• Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Πρόληψης. Εφαρμογή προγραμμάτων κατά των εξαρτήσεων
σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα στρατόπεδα.
• Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, την προστασία των ανέργων και των
ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των
νέων ανθρώπων.
• Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων
υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση.
• Παύση κάθε επιχειρηματική ς δραστηριότητα ς ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς
Πρόληψης και Απεξάρτησης. Πρόληψη και απεξάρτηση δημόσια και δωρεάν για όλους με ενίσχυση
των προγραμμάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
• Όχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης. Κανένας αντιεπιστημονικός διαχωρισμός των ναρκωτικών
σε “σκληρά μαλακά”.
• Ό χι στη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης.
• Μέτρα για την προστασία όλων των τοξικοεξαρτημένων από την πανδημία του κορονοϊού.
• Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό όλων των Κέντρων Πρόληψης και των θεραπευτικών
προγραμμάτων με σκοπό την πρόληψη των υποτροπών και την ενδυνάμωση του κινήτρου θεραπείας
και κοινωνικής επανένταξης ενόψει μίας νέας καραντίνας.
Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών
Σολωμού 62, Τ.Κ. 10433, Αθήνα
τηλ.: 697 7186538, 694 8180138, e-mail: esyn@e-esyn.gr