ΕΣΥΝ: Πρόταση παρέμβασης για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στην πόλη μας




ΠΡΟΣ:
  • ΤΟΝ/ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ/ΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
  • ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των ναρκωτικών, είναι φορέας Πρωτογενούς Πρόληψης και αναπτύσσει πολύμορφη δραστηριότητα στην πόλη μας .
Είναι παράρτημα του Κεντρικού ΕΣΥΝ, που έχει έδρα την Αθήνα, λειτουργεί από το 1980, είναι μέλος του Κοινωνικού Τομέα του ΟΗΕ και διαθέτει παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.
Το παράρτημα μας συνεργάζεται με φορείς και συμπολίτες μας και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση, την κινητοποίηση και τη στήριξη κάθε προσπάθειας που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της μεγάλης μάστιγας των ναρκωτικών και στην ενίσχυση της αντίστασης απέναντι στην ανοχή και στην παγίδευση κυρίως των νέων ανθρώπων στα δίχτυα της χρήσης και της εξάρτησης από ουσίες.
Στα πλαίσια αυτά, όλα τα χρόνια της δράσης μας έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις και συζητήσεις με αθλητικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων και μαθητές, καθώς και με Συλλόγους Δασκάλων και Καθηγητών σε σχολεία του Δήμου μας. Έχουμε συνεργαστεί με το πολιτιστικό τμήμα των δομών απεξάρτησης 18ΑΝΩ και ΚΕΘΕΑ "ΔΙΑΒΑΣΗ" στην προσπάθειά μας να προβάλλουμε τα "στεγνά" προγράμματα απεξάρτησης που η αποτελεσματικότητά τους αγγίζει το 70%.
Στην πόλη μας τα ποσοστά διακίνησης και χρήσης είναι υψηλά. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι με τις διαστάσεις που παίρνει ή ιδέα της χρήσης κάνναβης που πλασάρεται με πρόσχημα την φαρμακευτική χρήση μεμονωμένων στοιχείων της. Αυτή μας η ανησυχία ενισχύεται και από την Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2019"το 20% του πληθυσμού ηλικίας 18-24 κάνει χρήση κάνναβης..... 83.000 ζήτησαν απεξάρτηση από την κάνναβη… Η εμπλοκή στην αγορά κάνναβης συντελεί στην νεανική εγκληματικότητα… Για τα εκχυλίσματα της κάνναβης επί του παρόντος υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία για παθήσεις που έχουν μελετηθεί". Είναι πολύ επικίνδυνος ο συνειρμός που επιχειρείται από τα ΜΜΕ με εκπομπές και διαφημίσεις αλλά και επιχειρηματικά συμφέροντα που εμπλέκονται με πώληση προϊόντων κάνναβης, ότι αφού είναι χρήσιμο το φυτό στην φαρμακοβιομηχανία, γιατί να μην είναι χρήσιμο στην ακατέργαστη μορφή του.
Η σημερινή κοινωνία διαμορφώνεται με επίκεντρο το κέρδος και πάνω σε αυτή την βάση βιώνουμε ανεργία ή ελαστική απασχόληση, χαμηλούς μισθούς, φραγμούς στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την υγεία, ανύπαρκτο ελεύθερο χρόνο, με συνέπειες η αλληλεγγύη εξασθενεί, τα όνειρα να τσακίζονται, η ανασφάλεια να μεγαλώνει, το άτομο να απομονώνεται, οι νέοι άνθρωποι να απογοητεύονται και να παραιτούνται καθώς χάνουν την προοπτική τους. Σε αυτό το έδαφος δημιουργείται το περιβάλλον που ευνοεί την τάση φυγής από την πραγματικότητα .Αυξητική τάση χρήσης κάνναβης στους Έλληνες μαθητές ( Εθνκό Κέντρο Τεκηρίωσης και πληροφοριών για τα Ναρκωτικά, Έκθεση για το 2019). Δεν μένουμε απαθείς σε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο. Είναι οξυμένη η ανάγκη για πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση.
Ο φορέας μας, δίνει μεγάλη έμφαση στην ενημέρωση και την πρόληψη. Επιδιώκει να έρθει σε επαφή με συλλόγους και φορείς ώστε να φτιαχτεί ένα συντονισμένο πρόγραμμα παρέμβασης που θα μπει σε εφαρμογή με στόχο "μείωση της ζήτησης".
Σας καλούμε να πάρετε μέρος σ' αυτή την προσπάθεια με αποφάσεις συμμετοχής ώστε να έρθουμε σε επαφή με τα Δ.Σ Εκπαιδευτικών και Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου σας, καθώς και να ενημερώσουμε τους μαθητές για τις αιτίες και τις επιπτώσεις της τοξικοεξάρτησης.
Share: