Για την κάνναβη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας


Ορολογία
Η κάνναβη είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να δηλώσει τα διάφορα ψυχοδραστικά παρασκευάσματα του φυτού Cannabis sativa . 
Το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό στην κάνναβη είναι η Δ-9 τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Οι ενώσεις που είναι δομικά παρόμοιες με τις THC αναφέρονται ως κανναβινοειδή. 
Ο μεξικανικός όρος μαριχουάνα χρησιμοποιείται συχνά σε αναφορές σε φύλλα κάνναβης ή σε άλλο ακατέργαστο φυτικό υλικό σε πολλές χώρες. Τα ασπόνδυλα θηλυκά φυτά καλούνται χασίς. 
Το έλαιο κάνναβης (λάδι χασίς) είναι ένα συμπύκνωμα κανναβινοειδών που λαμβάνεται με εκχύλιση με διαλύτη του ακατέργαστου φυτικού υλικού ή της ρητίνης.

Επιδημιολογία
Η κάνναβη είναι μακράν το πιο ευρέως καλλιεργημένο και διακινούμενο παράνομο ναρκωτικό. Οι μισές από τις κατασχέσεις ναρκωτικών παγκοσμίως είναι κάνναβη. Η γεωγραφική εξάπλωση αυτών των κατασχέσεων είναι επίσης παγκόσμια, καλύπτοντας σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου. 
Περίπου 147 εκατομμύρια άνθρωποι, το 2,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταναλώνουν κάνναβη σε σύγκριση με 0,2% καταναλώνουν κοκαΐνη και 0,2% καταναλώνουν οπιούχα.
Κατά την τρέχουσα δεκαετία, η κατάχρηση κάνναβης έχει αυξηθεί ταχύτερα από την κατάχρηση κοκαΐνης και οπιούχων. Η ταχύτερη αύξηση της κατάχρησης κάνναβης από τη δεκαετία του 1960 εντοπίζεται στις αναπτυγμένες χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Δυτικής Ευρώπης και της Αυστραλίας. 
Η κάνναβη έχει συνδεθεί στενότερα με την κουλτούρα της νεολαίας και η ηλικία έναρξης είναι συνήθως χαμηλότερη από ό, τι για άλλα ναρκωτικά.
Μια ανάλυση των αγορών κάνναβης δείχνει ότι οι χαμηλές τιμές συμπίπτουν με τα υψηλά επίπεδα εξάρτησης, και αντίστροφα. Η κάνναβη φαίνεται βραχυπρόθεσμα να είναι ανελαστική ως προς τις τιμές, αλλά αρκετά ελαστική μακροπρόθεσμα. Αν και ο αριθμός των καταναλωτών κάνναβης είναι μεγαλύτερος από τους καταναλωτές οπιούχων και κοκαΐνης, οι χαμηλότερες τιμές κάνναβης σημαίνουν ότι, από οικονομική άποψη, η αγορά κάνναβης είναι πολύ μικρότερη από την αγορά οπιούχων ή κοκαΐνης.

Οξεία επίδραση στην υγεία της χρήσης κάνναβης
Οι οξείες επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης έχουν αναγνωριστεί εδώ και πολλά χρόνια και πρόσφατες μελέτες επιβεβαίωσαν και επέκτειναν προηγούμενα ευρήματα. Αυτά μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
·         Η κάνναβη υπονομεύει τη γνωστική ανάπτυξη (ικανότητες μάθησης), συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών σύνδεσης του εγκεφάλου. 
·         Η κάνναβη υποβαθμίζει την ψυχοκινητική απόδοση σε μια ευρεία ποικιλία καθηκόντων, όπως ο συντονισμός των κινητήρων, η διχασμένη προσοχή και τα λειτουργικά καθήκοντα πολλών τύπων. Οι ανθρώπινες επιδόσεις σε πολύπλοκες δράσεις μπορεί να εξασθενίσουν για διάστημα 24 ώρες μετά το κάπνισμα μόλις 20 mg THC στην κάνναβη. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων με αυτοκίνητα στα άτομα που οδηγούν όταν είναι σε κατάσταση μέθης με κάνναβη.

Χρόνιες επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης στην υγεία
·         επιλεκτική βλάβη της γνωστικής λειτουργίας, η οποία περιλαμβάνει την οργάνωση και ενσωμάτωση πολύπλοκων πληροφοριών που περιλαμβάνουν διάφορους μηχανισμούς διαδικασιών προσοχής και μνήμης,
·         η παρατεταμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δυσλειτουργία, η οποία μπορεί να μην ανακάμψει με διακοπή της χρήσης και η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τις καθημερινές λειτουργίες ζωής.
·         η ανάπτυξη συνδρόμου εξάρτησης από την κάνναβη που χαρακτηρίζεται από απώλεια ελέγχου της χρήσης κάνναβης είναι πιθανό σε χρόνιους χρήστες ·
·         η χρήση κάνναβης μπορεί να επιδεινώσει τη σχιζοφρένεια στα προσβεβλημένα άτομα.
·         επιθηλιακός τραυματισμός της τραχείας και των μεγάλων βρόγχων προκαλείται από το μακροχρόνιο κάπνισμα από κάνναβη.
·         βλάβη των πνευμόνων, πνευμονική φλεγμονή και εξασθένηση της πνευμονικής άμυνας από τη μόλυνση από την επίμονη κατανάλωση κάνναβης σε παρατεταμένες περιόδους.
·         η κατανάλωση βαριάς κάνναβης συνδέεται με υψηλότερο επιπολασμό συμπτωμάτων χρόνιας βρογχίτιδας και υψηλότερης συχνότητας οξείας βρογχίτιδας από ό, τι στην ομάδα μη καπνιστών.
·         η κάνναβη που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με την εξασθένηση της ανάπτυξης του εμβρύου, με αποτέλεσμα τη μείωση του βάρους του τοκετού.
·         η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε μεταγεννητικό κίνδυνο εμφάνισης σπάνιων μορφών καρκίνου, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα στον τομέα αυτό.

Οι συνέπειες της χρήσης κάνναβης στην υγεία στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες λόγω περιορισμένης και μη συστηματικής έρευνας, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος εκ των προτέρων να αναμένεται ότι οι βιολογικές επιδράσεις σε άτομα σε αυτούς τους πληθυσμούς θα είναι ουσιαστικά διαφορετικές από εκείνες που παρατηρήθηκαν στις ανεπτυγμένες χώρες . Ωστόσο, άλλες συνέπειες ενδέχεται να διαφέρουν, δεδομένων των πολιτισμικών και κοινωνικών διαφορών μεταξύ των χωρών.

Θεραπευτικές χρήσεις κανναβινοειδών
Αρκετές μελέτες έχουν καταδείξει τις θεραπευτικές επιδράσεις των κανναβινοειδών για ναυτία και έμετο στα προχωρημένα στάδια ασθενειών όπως ο καρκίνος και το AIDS. Η διρονβινόλη (τετραϋδροκανναβινόλη) διατίθεται με ιατρική συνταγή για περισσότερο από μία δεκαετία στις ΗΠΑ. Άλλες θεραπευτικές χρήσεις των κανναβινοειδών αποδεικνύονται από ελεγχόμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας του άσθματος και του γλαυκώματος, ως αντικαταθλιπτικό, διεγερτικό της όρεξης, αντισπασμωδικό και αντιπλημμυρικό, η έρευνα στον τομέα αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Για παράδειγμα, η πιο βασική έρευνα σχετικά με τους κεντρικούς και περιφερειακούς μηχανισμούς των επιδράσεων των κανναβινοειδών στη γαστρεντερική λειτουργία μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα να ανακουφίζει τη ναυτία. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες σχετικά με τη βασική νευροφαρμακολογία της THC και άλλων κανναβινοειδών, ώστε να βρεθούν καλύτεροι θεραπευτικοί παράγοντες.

Share: